dilluns, 2 de juliol del 2018

TIC a l'aula

Per tots és sabut el gran ventall de possibilitats que actualment tenim al nostre abast, començant per les aplicacions bàsiques del paquet d’Office. Encara que semble molt bàsic, és fonamental emprar-les dins de l’aula i que els alumnes s’acostumen a utilitzar-les per poder entregar uns bons treballs amb uns criteris de presentació bàsics. Tanmateix, han de saber com exportar un word a pdf i així assegurar-se de què l’estil i la maquetació que han fet servir al seu treball es mantindran intactes des de qualsevol ordinador que es descarregue.

Però anem un poc més enllà. Amb quines altres aplicacions podem apropar l’ensenyament als alumnes? En són moltes i diverses, però destacarem les que, personalment, més fem servir a l’aula.

L’aplicació Kahoot és molt útil, perquè fusiona la didàctica amb l’entreteniment. Els alumnes, encara que hi haja alguns experts que asseguren que la competició no es bona entre els alumnes (jo pense que sí perquè els hem de preparar per a allò que el món els depararà i en aquest món, entre moltes altres coses, hi ha competició i has de saber com jugar bé les teues cartes), es motiven i treballen la rapidesa mental amb la correcció. A cada pas, coneixen la seua evolució i els impulsa a superar-se. Rapidesa, motivació i superació són les tres màximes que genera aquesta aplicació com a eina de comprovació i assoliment de l’aprenentatge.

Per altra banda, altres aplicacions molt útils són els núvols d’aprenentatge (o taguls) on practiquen els camps semàntics i els ajuda a adquirir un vocabulari més ric. L’aplicació que empren és la de WordArt.

Altra aplicació és la de generar Codis QR. Mitjançant l’aplicació Vocaroo, els estudiants poden locutar qualsevol fragment d’un text, recitar un poema o fer un breu monòleg, o donar unes instruccions, etc., i convertir la locució en un Codi QR que la mateixa aplicació genera al moment. És gratuïta i molt fàcil d’utilitzar per als estudiants. Després, eixe Codi QR es pot imprimir i penjar per l’aula, el col·legi o a una pàgina web. En definitiva, és una altra manera diferent de transmetre informació i d’accedir-hi des de qualsevol lloc sense necessitat d’estar dins d’un aula. Només necessites el teu mòbil i l’aplicació de lector de Codi QR descarregada.